Ποια Είναι
Αρχική / ΠΕΠΓΑΣ / Ποια Είναι

Ποια Είναι

Η Πανελλήνια Ένωση Προώθησης Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ (Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ.) είναι μία πανελλήνια επιστημονική ένωση που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, απαρτίζεται από περισσότερες από 400 γυναίκες μέλη (πρόσφατα και άνδρες – φίλους της ένωσης) και διοικείται από επταμελές συμβούλιο που εκλέγει κάθε δύο χρόνια η Γενική Συνέλευση. Η Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ. ιδρύθηκε το 1995 στην Θεσσαλονίκη, από μια ομάδα γυναικών που ασχολούνταν ενεργά με τα σπορ και τη Φυσική Αγωγή, από διάφορες θέσεις. Η ιδέα για την ίδρυση της Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ. προήλθε από τον προβληματισμό για την άνιση θέση και αντιμετώπιση των γυναικών στον χώρο του αθλητισμού.

Η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση έλαβε χώρα στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Θράκη το 1993, με πρωτοβουλία της τακτικής καθηγήτριας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ., κας Υβόννης Χαραχούσου, και επί 15ετία προέδρου της Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ. Στη συνάντηση παρευρέθησαν γυναίκες από όλη τη χώρα, που ανησυχούσαν για τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στα σπορ και αποφάσισαν την ίδρυση ενός φορέα, μέσα από τον οποίο θα συνεργαστούν για την προώθηση των γυναικών σε όλους τους ρόλους και τις λειτουργίες των σπορ. 

Η Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ. αναγνωρίστηκε επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου του 1995 με 27 ιδρυτικά μέλη:
Το 1998 σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού "Γυναίκα και Άθληση" και την έντυπη πλέον έκδοση του ενημερωτικού φυλλαδίου, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο UNIVERSITY

Σκοπός

Να δοθεί στις γυναίκες όλων των ηλικιών το δικαίωμα να κατακτήσουν όχι μόνο τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την συμμετοχή στον αθλητισμό και την φυσική δραστηριότητα, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις ηγετικές θέσεις της διοίκησης του αθλητισμού.

Στόχοι (όπως περιγράφονται και στο καταστατικό)

 • Να συμπεριλάβει και να ενεργοποιήσει γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων, σε όλους τους τομείς του αθλητισμού
 • Να συλλέξει και να διανέμει πληροφορίες για όλους τους αθλητικούς ρόλους των γυναικών στον αθλητισμό
 • Να συνδεθεί και να συνεργαστεί με όλες τις εθνικές και διεθνείς ενώσεις, που ενδιαφέρονται για θέματα σχετικά με τις γυναίκες και τον αθλητισμό
 • Να προωθήσει την έρευνα σε γυναικεία αθλητικά θέματα στα Πανεπιστημιακά τμήματα και σε άλλους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς
 • Να προβάλλει την ισοτιμία των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλους τους ρόλους του αθλητισμού
 • Να αναγνωρίσει και να επισημαίνει όλες τις μορφές διάκρισης κατά των γυναικών στον αθλητισμό
 • Να προπονήσει και να εκπαιδεύσει τις γυναίκες σε όλους τους αθλητικούς ρόλους, όπως αθλήτριες, προπονήτριες, αξιωματούχους, διαιτητές, μέλη διοικητικών συμβουλίων, κ.α.
 • Να συμβάλει στην προβολή των γυναικείων αθλημάτων ισότιμα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μέσα για την επίτευξη των στόχων

 • Έκδοση επιστημονικού περιοδικού με τίτλο "ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ"
 • Διοργάνωση ημερίδων / πρακτικών σεμιναρίων με θέμα διάφορα αθλήματα και τρόπους εκγύμνασης, κάθε φορά διαφορετικά
 • Διοργάνωση δραστηριοτήτων κινητικής αναψυχής σε συνδυασμό με άλλες μορφές αναψυχής (π.χ. πεζοπορία με περιβαλλοντική εκπαίδευση, βόλτα με ιστιοφόρο, εκδρομές σε θερμά λουτρά, κά)
 • Συνεργασία σε κοινού ενδιαφέροντα θέματα, με αθλητικούς φορείς και ιδρύματα
 • Συγκρότηση ομάδων εργασίας για την διερεύνηση και εμβάθυνση σε εξειδικευμένα θέματα που άπτονται των πεδίων γυναίκα και άθληση
 • Συμμετοχή στο επετειακό Συνέδριο που διοργανώνει ανά διετία η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Σύγχρονη Γυναίκα και Άθληση: Συμμετοχή, Προκλήσεις, Προοπτικές» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη 25-27 Νοεμβρίου 2016, Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ)
 • Συμμετοχή στις εργασίες άλλων διεθνών επιστημονικών φορέων σε σχέση με την γυναικεία συμμετοχή στην άθληση
 • Σχεδιασμός, διοργάνωση και υλοποίηση κοινωνικών δράσεων, με στόχο την στήριξη ευπαθών ομάδων (π.χ. κακοποιημένων γυναικών Ρομά)
 • Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και αντιμετώπισης κοινωνικού αποκλεισμού

Μέλη

Σήμερα, ανάμεσα στα 478 εγγεγραμμένα μέλη της Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ., δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός μελών τα οποία είναι διακεκριμένες επιστήμονες, αλλά και επιτυχημένα διοικητικά στελέχη σε μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς.

 

 

 

Περιοδικό "Γυναίκα και Άθληση"

Υποβάλετε τώρα το άρθρο σας στο μοναδικό επιστημονικό περιοδικό για τον αθλητισμό και τη γυναίκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά με εμάς

Η ΠΕΠΓΑΣ είναι η Πανελλήνια Ένωση Προώθησης Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ. Είναι μία επιστημονική ένωση που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και απαρτίζεται από περισσότερες από 250 γυναίκες - μέλη.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τα θέματα της Πανελλήνιας Ένωσης Προώθησης Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπόρ. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

ΠΕΠΓΑΣ

Βασιλέως Ηρακλείου 37-39, Θεσσαλονίκη, 1ος όροφος, γραφείο 5, 54624

6980 050 661

info@pepgas.gr

www.pepgas.gr