Τεύχος XII (1 & 2) 2020
Αρχική / Περιοδικό / Περιεχόμενα / Τεύχος XII (1 & 2) 2020

Τεύχος XII (1 & 2) 2020

Διερεύνηση της σχέσης του βαθμού συμμόρφωσης της μεσογειακής διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και του μορφωτικού επιπέδου με παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου σε ενήλικες γυναίκες: Μια προκαταρτική μελέτη.
Γυναίκα & Άθληση
Έτος: 
2020
Τόμος: 
1
Τεύχος: 
1
Σελίδες: 
1-28
Συγγραφείς: 
Σπανουδάκη, Μ., Χειμάρας, Α., Γιαννουζάκου, Ζ., Σταυροπούλου, Γ., & Ρούντος, Π.
Περίληψη: 

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας,  του μορφωτικού επιπέδου και η διερεύνηση της σχέσης τους με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε ενήλικες γυναίκες. Στη μελέτη συμμετείχαν 150 γυναίκες (Μ.Ο.ηλικίας= 44.3 ±8.7 έτη). Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών χαρακτηριστικών και πραγματοποιήθηκε μια σειρά βιοχημικών εξετάσεων για την αξιολόγηση του λιπιδικού και γλυκαιμικού προφίλ των συμμετεχουσών. Επίσης, τα ερωτηματολόγια Mediterranean Diet Score για την εκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και Athens Physical Activity Questionnaire για την εκτίμηση του επιπέδου της σωματικής δραστηριότητας Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι το 96%των γυναικών παρουσίασε μέτριο  βαθμό συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή. Το 54% των γυναικών είχε καθιστικό τρόπο ζωής. Το 53% βρέθηκε να είναι υπέρβαρες και παχύσαρκες. Το 48,7% παρουσίασε Chol>200 mgr/dl, τo 46% LDL>130 mg/dl, το 45% HDL<50mgr/dl, το 23% τριγλυκερίδια>150mgr/dl, το 31% γλυκόζη≥100 mg/dl. O βαθμός συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή και τα έτη εκπαίδευσης σχετίστηκαν αρνητικά με τoυς δείκτες παχυσαρκίας, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη νηστείας και τα λιπίδια ορού, πλην της HDL. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο βαθμός συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και το μορφωτικό επίπεδο αποτελούν σημαντικούς τροποποιήσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζοντας δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου γυναικών. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την διερεύνηση του ρόλου των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών, την υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής και τη σχέση τους με την κατάσταση υγείας.

Περιοδικό "Γυναίκα και Άθληση"

Υποβάλετε τώρα το άρθρο σας στο μοναδικό επιστημονικό περιοδικό για τον αθλητισμό και τη γυναίκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά με εμάς

Η ΠΕΠΓΑΣ είναι η Πανελλήνια Ένωση Προώθησης Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ. Είναι μία επιστημονική ένωση που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και απαρτίζεται από περισσότερες από 250 γυναίκες - μέλη.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τα θέματα της Πανελλήνιας Ένωσης Προώθησης Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπόρ. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

ΠΕΠΓΑΣ

Βασιλέως Ηρακλείου 37-39, Θεσσαλονίκη, 1ος όροφος, γραφείο 5, 54624

6980 050 661

info@pepgas.gr

www.pepgas.gr